Checklist zonnepanelen
Is uw huis geschikt voor zonnepanelen? U kunt dit zelf checken door onderstaande punten na te gaan. Daarnaast kan Dutherma u van advies en een vrijblijvende offerte voorzien.
Checklist zonnepanelen kiezen*
- Type woning Zonnepanelen zijn geschikt voor elk type woning. Of u nu woont in een 2-onder-1 kap, een tussenwoning of een vrijstaand huis. U heeft geen vergunning nodig, behalve voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten.
- Type dak Op elk dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Op een plat dak, een rieten kap, of een schuin dak met dakpannen, leistenen of golfplaten. Het kan ook op een gevel of als zonneluifel. De opbrengst is dan wel lager.
- Richting van het dak Een dakrichting zuid (van zuidoost tot zuidwest) is het meest optimaal voor een schuin of plat dak. Bij een andere dakrichting is de opbrengst lager. Bij dakrichting noord zijn zonnepanelen niet zinvol.
- Dakhelling Een hellingshoek van 36 graden is het meest gunstig. Bij een plat dak kun je zelf de dakrichting en –helling kiezen. Dan worden zonnepanelen in bakken gezet voor de optimale helling. Zonnepanelen zijn geschikt voor een schuin dak met een hellingshoek van tussen de 20 en 60 graden.
- Oppervlakte Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2. Naast zonnepanelen is ook ruimte nodig voor de installatie. Voor een goede ventilatie moet er voldoende ruimte zijn tussen de zonnepanelen en omvormer, zodat deze de warmte kwijt kunnen.
- Schaduw Uw huis kan in de schaduw staan door bomen, een dakkapel van de buren of een kerktoren. Daarnaast kunnen uw zonnepanelen minder goed werken door bladeren, vuil of sneeuw.
- Gewenste rendement Voor het beste rendement moet je de juiste zonnepanelen op de juiste plaats installeren. Zo brengen monokristallijne zonnepanelen meer op dan de standaard polykristallijne zonnepanelen. De opbrengst is het hoogste bij zonnepanelen gericht op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden.
- Meterkast Soms is het nodig een extra groep te installeren in de meterkast. Bijvoorbeeld als uw zonnepanelen meer dan 600 Wp vermogen leveren of om brandgevaar te voorkomen.
- Type meter U heeft de optie om een overschot aan stroom terug te leveren aan het net. Hiervoor kunt u een elektriciteitsmeter installeren die terug loopt op het moment dat u meer produceert dan verbruikt. Als uw meter de toegeleverde stroom niet registreert, verrekent deze de afname van elektriciteit automatisch met de terug geleverde elektriciteit.
- Uw wensen Wat is het doel van uw zonnepanelen? Wilt u de elektriciteit direct gebruiken? Opslaan in een accu of terug leveren aan het net? Denk vooraf goed na over wat u wilt bereiken.
* Bron: www.hoekoopik.nl/zonnepanelen